04. 08. 2008 - Nové české biomouky pod značkou „biomlýn“
Českým spotřebitelům se rozšiřuje výběr českých surovin v kvalitě bio. V obchodní síti se od července začala objevovat nová řada českých mouk v biokvalitě pod značkou "biomlýn" – biomouka pšeničná hladká, pšeničná celozrnná a špaldová celozrnná. Biokvalita zaručuje absenci chemických postřiků, pesticidů, umělých kypřidel a chemických aditiv."Biomouka (pšeničná i špaldová) je jednou z nejvíce poptávaných a přitom nejlépe dostupných biopotravin. Velice snadno a za přijatelnou cenu lze moukou v biokvalitě zcela nahradit konvenční mouku, ozdravit jídelníček, i podpořit české ekologické zemědělství", vysvětluje Radim Štěpánek, výkonný ředitel společnosti TopBio, a.s. přinášející nové české biomouky. "Snad se nám tímto konceptem zaručeně české biomouky podaří zlomit nepříznivý trend, kdy takřka 70 procent v česku vypěstovaných bioobilnin je exportováno na západ a vrací se k nám většinou v podobě zpracovaných výrobků?" dodává Štěpánek.
Se značkou "biomlýn" trh získává prvotřídní českou kvalitu. TopBio a.s. pečlivě vybírá dodavatele výhradně mezi českými ekozemědělci. Mezi vstupní surovinu se tak nemůže dostat bioobilí z jiných zemí Evropské unie, které mohou mít odlišné normy ekologického zemědělství. Obilniny jsou pod dohledem certifikační organizace během celého pěstebního cyklu a prochází i kontrolou kvality ještě před zahájením zpracování v biomlýně provozovaném v malebném prostředí regionu Vysočina. Biomouky "biomlýn" jsou kontinuálně baleny do standardních 1kg balíčků přímo v certifikovaném mlýně, což zaručuje spotřebitelům maximální čistotu a čerstvost.
Mouky řady "biomlýn" nabízí od srpna například obchodní řetězce Billa,či Kaufland, k dostání bude i v prodejnách největšího českého maloobchodníka COOP. V návaznosti na požadavky zákazníků řada "biomlýn" počítá s rozšířením sortimentu i na mouky bezlepkové, či směsi připravené na pečení.
"V českých domácnostech se stále hodně vaří a peče sladké pečivo, bio pšeničnou hladkou a celozrnnou mouku lze využít i v tradiční české kuchyni", komentuje Štěpánek. Bio pšeničnou hladkou i celozrnnou mouku použijeme k přípravě kynutých, piškotových, křehkých, odpalovaných těst, hodí se i na lívance. Jen spotřebitelům nezvyklým na konzumaci celozrnných mouk se vzhledem k odlišným chuťovým vlastnostem doporučuje přidávat tuto zdraví prospěšnější surovinu do pečiva postupně, až do úplného nahrazení klasické hladké mouky. Oblibě se těší i znovuobjevená nešlechtěná pšenice špalda, která je výjimečná nutričními hodnotami i zajímavou ořechovou chutí. Bio špaldová mouka velmi dobře kyne, hodí se pro výrobu chleba, moučníků, palačinek a buchet.
TZ TopBio, 4.8.2008